De ce copilul meu este timid- rusinos, ce pot sa fac?

Timiditatea este comuna in randul copiilor de varste mici, desi nu este obligatorie. In timp ce unii prichindei nu stiu ce sa mai faca pentru a capta atentia celor din jur, altii nu se acomodeaza deloc in mediul social. De cele mai multe ori insa, logoped_oradea_timidtimiditatea se trateaza odata cu varsta si pe masura ce micutul creste, va invata sa aiba mai multa incredere in sine.
Cei mai multi copii sunt rusinosi in situatii noi, necunoscute si aleg sa nu vorbeasca nici macar daca sunt intrebati, nu se implica in jocuri si alte activitati, nu se duc in spatii deschise decat cu alti copii pe care ii cunosc si se simt jenati daca sunt in centrul atentiei.
De ce e timid?
Cand copiii prefera sa se joace singuri, nu inseamna neaparat ca sunt timizi, poate doar le place sa faca anumite activitati fara alti copii.
In general, prichindeii sunt timizi intre varsta de 6 luni si 3 ani, tind sa stea numai in preajma celor cunoscuti, insa dupa 3-4 ani prefera sa se joace si cu alti copii.
Cum il tratam pe cel mic de timiditate?
Cel mic ii priveste pe cei din jur cu suspiciune? Se ascunde in spatele tau cand va intalniti cu cineva si isi face greu prieteni?
Ce poti sa faci?
–> Arata-i cum sa fie sociabil si cum sa se imprieteneasca cu oameni noi. Exemplul parintilor functioneaza de fiecare data.
–> Daca si tu esti ingrijorat fata de ceea se intampla in societate, micutul iti va simti teama si va avea aceeasi reticenta.
–> Priveste la metodele celorlalti parinti de a influenta relationarea prichindeilor si permite-i micutului sa intalneasca oameni de toate varstele.
–> Nu stabili standarde prea inalte pe care puiul tau sa nu le poata atinge. Faptul ca nu esti multumita de el ii va afecta stima de sine si il va face sa se inchida si sa devina timid.
–> Incurajeaza-i anumite talente si hobby-uri – ar putea fi o ocazie buna pentru a cunoaste si alti copii.
–> Sub nicio forma nu il eticheta pe cel mic drept timid nici in fata sa, nici fata de altii. Cuvintele parintilor au un impact puternic, asa ca l-ar putea face sa creada ca este chiar rusinos.

–> Nu raspunde in locul micutului atunci cand este intrebat de vorba sau cand trebuie sa multumeasca ori sa ceara scuze. Acest lucru va atrage mai mult atentia asupra timiditatii sale si il va pune intr-o situatie delicata.
–> Nu lua niciodata in ras dificultatea micutului de a relationa in societate, indiferent de varsta lui.
–> Incurajeaza-l pe cel mic sa isi spuna temerile si sa isi exprime sentimentele fata de cei din jur.
–> Daca iti spune ca este necajit de colegii de gradinita sau scoala, ofera-i sprijinul tau.
–> Incearca sa il acomodezi cu lucrurile noi treptat, nu dintr-o data. De pilda, daca iti spune ca nu ii place la gradinita, mergi cu el si stai putin mai mult impreuna cu el sa vezi ce anume il deranjeaza.
–> Invita colegi sau vecini de varsta puiului tau pentru a se juca impreuna.
–> Nu uita, copiii timizi au nevoie de atentie individuala si trebuie sa fie ajutati sa se afirme pe planuri care il fac sa se simta confortabil.

Psiholog, logoped, psihoterapeut Oradea Simona Hint tel :0740054037

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s